Kihon zomerkamp 2018

In het weekend van 29 juni tot en met 01 juli heeft Sportschool Kihon voor de zesde maal een internationaal kamp georganiseerd. Op het zomerkamp werden er door meer dan 100 vechters uit Nederland, Belgie, Duitsland, Italie, Ierland, Roemenie, Hongarije en Rusland, verdeeld over drie dagen deelgenomen aan verschillende seminars en examens. Voorafgaand en aan het einde van het kamp werdt het evenement al opgepikt en bericht door de lokale media Weekblad De Brug.

Aankondiging Kihon zomerkamp in weekblad De Brug
Reportage Kihon zomerkamp in weekblad De Brug

Vrijdag 29 juni 2018

Vrijdagmiddag om 16:00 uur verzamelden meer dan 100 karateka's uit heel Europa zich bij het Stay Okay hostel in Dordrecht. Vanuit daar gingen ze naar de Ridderhal in Hendrik-Ido-Ambacht voor de eerste trainingssessies van het kamp. Het was verschrikkelijk warm en dit zou het gehele weekend zo blijven, wat een extra dimensie zou vragen van de deelnemers op het toch altijd al zware examen op het kamp. De eerste trainingssessies bestonden uit basis cominaties, sabaki technieken en stootkussens. Na drie uur trainen was het tijd om weer richting het hostel af te reizen voor een drankje en wat rust. Zaterdagmiddag zouden namelijk al de technische examens afgenomen worden.

Zaterdag 30 juni 2018

Na een lekkere nachtrust vertrokken de deelnemers weer om 08:00 uur per touringcar naar de trainingslokatie. Vanaf 09:00 uur zouden er weer verschillende seminars van start gaan. Allereerst werdt Sensei Atilla Hartyanyi uit Hongarije bevorderd tot Shihan (5e dan), waarna hij een seminar Ashihara take-downs verzorgde. Sensei Ruben gaf een seminar combinaties en Sensei Marc gaf een seminar Ashihara controle technieken. Na drie uur getraind te hebben was het tijd voor een heerlijke lunch verzorgt op de trainingslocatie zelf. Na de lunch en een korte rustperiode brak een nieuw blok aan, waarin er door Jolanda en Ton van Cardioboxing Ambacht een conditioneel zware training werdt gegeven in het cardio boxen. Dit werdt door alle deelnemers, ondanks de hitte, goed ontvangen. Door Wim Pieck, welke later in het kamp werdt bevorderd tot 8e dan, werdt een seminar Yawara Ju-jutsu verzorgd, waarbij de nadruk stond op verdedigingen tegen grepen en mesaanvallen.

Eindelijk was het dan zover, de technische examens konden beginnen. Het deelnemersveld werdt verdeeld in drie groepen, tot 5e kyu kandidaten, tot 1e kyu kandidaten en dangraad kandidaten. Het technische examen bestond uit een aantal onderdelen waar de kandidaten de verschillende facetten van het ashihara karate moesten laten zien. Er werdt begonnen met basis technieken zonder partner, gevolgd door kata's, gevorderde technieken met partner en stamina op stootkussens. De dangraad kandidaten kregen nog een test van 4 minuten sabaki, waarbij er door telkens een andere tegenstander een aanval wordt geplaatst, welke door de examenkandidaat moet worden verdedigd en gecounterd. Een zware beproeving, waarbij doorzettingsvermogen en inzicht wordt gevraagd. Na het technische examen werden de BBQ aangestoken en kon iedereen de verbrandde calorieen weer aanvullen met heerlijk vlees en gezellig wat met elkaar na praten. Een heerlijk moment van ontspanning voor de laatste dag, waarbij de examen kandidaten het beruchte kumite gedeelte moeten laten zien.

Zondag 01 juli 2018

Na een gezellige avond en voor sommigen korte nachtrust, vertrokken de deelnemers voor de laatste maal wederom richting de trainingslokatie. De ochtendsessie bestond uit een seminar Tsu Shin Gen van Hanshi Ivan Titenkov uit Rusland. Een combinatie van Ashihara karate en MMA. Hier hebben we een aantal takedowns en verdedigingen tegen takedowns geoefend. Aansluitend heeft Sensei Marc nog een korte sessie combinaties gegeven ter voorbereiding op het middagprogramma.

Nadat iedereen zich tijdens de lunch tegoed had gedaan aan kroketten en frikandellen kon dan eindelijk het gedeelte beginnen waar iedereen naar uitziet of tegenop kijkt. Per examengraad moeten er een vooraf vastgesteld aantal full-contact partijen van anderhalve minuut worden volbracht, waarbij de examenkandidaten telkens een verse tegenstander krijgen. Dit onderdeel kan wel oplopen tot 50 ronden, met telkens 10 seconden rust, voor een 3e dan examen. Het vraagt dan ook stamina, volharding en wilskracht van de kandidaten om dit onderdeel te volbrengen. Er is deze middag door iedereen hard gevochten, maar wel met veel respect naar elkaar. De examenkandidaten werden eerst anderhalve minuut stevig aangepakt en na een dankbare knuffel van de tegenstander, opnieuw door een ander stevig aangepakt. Vanuit sportschool Kihon bedanken we dan ook iedereen die de examenkandidaten op deze respectvolle, maar ook eerlijke en harde manier hebben geholpen om hun doel te bereiken.