AIKO wereldkampioenschap Ashihara karate 2018

Op 2 november 2018 vertrok een delegatie karateka’s van de Zwijndrechtse sportscholen Kodo en Kihon met trainers en aanhang naar Györ in Hongarije, om deel te nemen aan het eerste AIKO wereldkampioenschap full-contact Ashihara karate. 500 deelnemers uit 23 landen hadden zich op voorhand gemeld. Helaas bleken 140 deelnemers uit 7 landen hun visa niet op orde te kunnen krijgen en waren er nog afzeggingen, waardoor uiteindelijk ruim 200 deelnemers uit 14 landen resteerden.

Sportschool Kihon werd vertegenwoordigd door Paulo van Geest (jeugd tot 70kg), Melissa Schild (dames vanaf 65kg), Jeremy Brox (junioren tot 75kg), Mitchell Grebe (senioren tot 85kg), Ben Paans (veteranen tot 75kg), Maikel Ouwens (veteranen tot 85kg), Ruben Laats (veteranen tot 85kg) en sportschoolhouder Marc de Roodt (veteranen vanaf 85kg).

Aankondiging van het wereldkampioenschap Ashihara karate 2018 te Gyor, Hongarije
Uitslag van het wereldkampioenschap Ashihara karate 2018 te Gyor, Hongarije in weekblad De Brug

Paulo

Paulo trof in zijn poule de Hongaar Nagy Márk. Paulo wist deze partij met grote overmacht voortijdig te beslissen met twee wazari’s. Verdere tegenstand bleef in zijn klasse achterwege; Paulo wereldkampioen!

Melissa

Melissa werd ingedeeld bij de dames senioren, dus voor het eerst zonder scheenbescherming de mat op. Zij mocht haar eerste partij aantreden tegen de Griekse Achriani Konstantina. In eerste instantie ging de partij gelijk op. In onze beleving wist Melissa goed door te komen met technieken naar de romp, boven de band. De Griekse greep echter telkens naar haar kruis. In plaats van een wazari leverde dit uiteindelijk een chui op. De twee verlengingen die volgden toonden hetzelfde beeld. De videobeelden terugkijkend zou Melissa ons inziens 3 wazari’s gescoord hebben; het werd echter een genten tegen. De winst ging hierdoor na encho sen naar de Griekse.

De tweede partij vocht Melissa tegen de Hongaarse Piacsik Zsófia. Melissa kwam stevig door met inside lowkicks en voorwaartse trap-, knie- en stoottechnieken, waardoor de Hongaarse regelmatig van de tatami af werd gewerkt. Een wazari werd in de eerste ronde niet toegekend, maar ook in de verlenging bleek Melissa de sterkere vechter. Vier vlaggen omhoog voor rood, Melissa winnaar en tweede op dit WK.

Jeremy

Jeremy kwam in zijn eerste partij tegenover de Let Daniel Masloveckij te staan. Jeremy bestookte zijn tegenstander met lowkicks en knieën naar de benen. Jeremy domineerde de partij, ook gedurende de verlengingen. Door tegen een yuko (voordeelpunt) op te lopen werd de Let als winnaar aangewezen.

De tweede ronde zou Jeremy tegen de Hongaar Varga Balázs vechten, maar door acute misselijkheid moest hij deze ronde verstek laten gaan. Desondanks besloot Jeremy zijn derde partij te vechten. Ook nu stond er een Hongaar aan de andere kant van de tatami, te weten Gojdár Csanád. Na anderhalve minuut werd Jeremy met een hoek om zijn dekking aan de rugkant op zijn nieren/ribben geslagen, waardoor hij op moest geven. Helaas geen podiumplek voor Jeremy.

Mitchell

Mitchell vocht zijn eerste partij tegen Mergenov Resul uit Turkmenistan. De vechters waren goed aan elkaar gewaagd en wisten over en weer te scoren. Mitchell bleef koelbloedig zijn eigen spelletje spelen en werd na twee verlengingen tot winnaar uitgeroepen.

Zijn tweede partij vocht hij tegen de lange Oekraïner Pliekhanov Mykyta. Mitchell trok zijn hele arsenaal aan trappen, (plaag)stoten en take-downs open. De Oekraïner wist Mitchell tijdens diverse take-downs echter goed vast te houden, waardoor er geen yuko in zat. Een stoot op het gezicht bracht Mitchell niet van de wijs; hij ging onvermoeid door met waar hij mee bezig was...slopen. Na de tweede verlenging werd de Oekraïner als winnaar aangewezen (encho sen).

In de derde ronde zou Mitchell tegen de ons bekende vechter Niels Wilmink van DJG (Dave Jonkers Gym) uitkomen, maar Niels kon deze partij niet vechten en moest afgroeten; Mitchell naar de finales!

In de finalepartij kwam Mitchell tegenover de Kazach Zhandildin Sayan te staan. In deze spetterende partij was meteen duidelijk dat geen van beide vechters het goud zomaar zouden laten schieten. In de verlenging kreeg Mitchell een yuko tegen. De arbiters vonden dit voldoende om de Kazach na deze eerste verlenging als winnaar aan te wijzen. Jammer, want een tweede verlenging (of, zoals bij sommige andere partijen gebeurde, meerdere verlengingen met een minuut) zou misschien meer recht hebben gedaan aan de finale. Mitchell tweede dus.

Maikel

Maikel beet zijn spits af tegen de Hongaar Fehér Tamás, die hem vrijwel meteen met een forse stoot op het gezicht neersloeg. Hoewel Maikel aanvankelijk terug in de wedstrijd kwam, bleek de Hongaar in de verlengingen te sterk en scoorde een wazari.

De volgende partij in zijn poule kwam Maikel tegen onze Russische Kihon-kampvriend Petr Bhozyev uit. De Rus wist een wazari te scoren met een lowkick, waardoor het toernooi voor Maikel helaas ophield.

Ben

Ben kwam in zijn eerste partij uit tegen de Kazach Tulegenov Murat. In de eerste ronde werd tijdens een dood wedstrijdmoment door een hoekscheidsrechter gefloten, waarna de Kazach onverwacht een wazari toegekend kreeg. Ben counterde deze wonderlijke wazari even daarna met een jodan mawashi geri, waarvoor Ben op zijn beurt een wazari toegekend kreeg. Hoewel de Kazach hier last van leek te hebben, wist Ben jammer genoeg geen ippon te forceren. In de verlenging trok Ben een aantal keer alle registers open: knieën, kakato’s, mae geri’s en mae keage’s volgende elkaar op. Een hiki mawashi gevolgd door een knie trof doel, maar kwam onvoldoende door om de partij te beslissen. Voor het einde van de tweede ronde scoorde ben nog een yuko en werd hierdoor winnaar van deze partij.

Partij twee tegen Vadászi János uit Hongarije volgt nog. Omdat Ben van de Kazach, de Kazach van de Hongaar en de Hongaar van Ben had gewonnen, werd er naar het puntensaldo gekeken. De Kazach scoorde gedurende het toernooi drie wazari’s (15 punten), Ben een wazari en een yuko (7 punten) en de Hongaar won zijn wedstrijd op scheidsrechtersbeslissing (1 punt). Hierdoor greep Ben naast het goud; zilver voor Ben.

Ruben

Ruben vocht zijn eerste partij tegen Yumajev Farhat uit Turkmenistan. Na twee verlengingen gingen er twee vlaggen omhoog voor Farhat en twee voor Ruben. De hoofdscheidsrechter besliste in het voordeel van Ruben.

In de tweede partij mocht Ruben zijn kansen zien te verzilveren tegen de Kazach Kazhgaliyev Nurlan. Met een mooie, harde (maar niet toegestane) linkerhoek op zijn kin werd Ruben in de loop van de eerste ronde knock-out geslagen. Vanwege de ernst van de overtreding werd de Kazach gediskwalificeerd, waardoor Ruben automatisch als winnaar werd aangewezen. Van de medische staf mocht hij in eerste instantie niet verder vechten. Met de semi-finals in zicht wilde hij daar geen genoegen mee nemen. Na bezwaar ingediend te hebben en het vrijwaren van de organisatie, mocht Ruben voor eigen risico verder vechten.

In het volgende gevecht kwam hij tegenover de Hongaar te staan, waar Maikel in zijn eerste ronde van verloor. Deze partij werd door Ruben voortijdig beslist in de eerste ronde: door naar de finales. Omdat de Turkmeense tegenstander waar Ruben in de voorrondes van won in de semi-finals van de Rus Petr Bhozyev wist te winnen, moest hij wederom tegen de Turkmeen uitkomen in de finales. Na het maximale aantal verlengingen werd door de organisatie besloten om er een extra verlenging aan te plakken. Ook dit bleek niet genoeg om een duidelijke winnaar uit de bus te laten komen. Eén hoekscheidsrechter en de hoofdscheidsrechter wezen Ruben als wereldkampioen aan, drie hoekscheidsrechters staken hun vlag in de lucht voor de Turkmeen. Ook voor Ruben een tweede plek.

Marc

Marc vocht als eerste tegen Dmitriy Lyssenko uit Kazachstan. In de eerste ronde scoorde Marc een wazari met een welgemikte trap naar de lever. Vanwege het vervolgens ontlopen van het gevecht door telkens van de mat te lopen, werd de partij voortijdig in het voordeel van Marc beslist.

De volgende tegenstander van onze sensei was de Hongaar Kis Árpád. Al zeer vroeg in de eerste ronde (binnen 20 seconden) liep de Hongaar tegen een rechter jodan mawashi geri aan. Ippon voor Marc.

Daarna mocht Marc tegen Nuzhnenko Vitalii uit Oekraïne vechten. Na twee verlengingen waarin Marc de wedstrijd domineerde, kreeg de Oekraïner drie vlaggen mee. Dat de beslissing uitermate discutabel was, werd aan de jurytafel erkend. Er werd besloten om de twee vechters nog twee minuten tegen elkaar uit te laten komen, waarna een nieuwe beslissing genomen moest worden. Desondanks kwam er nog een minuut bij, waarna Marc unaniem als winnaar werd aangemerkt.

De finale partij vocht Marc tegen Potarov Seyran uit Turkmenistan. Helaas blesseerde Marc vroeg in de eerste ronde zijn voet, waardoor hij niet verder kon vechten. Marc tweede plaats.

Al met al was het een enerverend toernooi met mooie resultaten voor Sportschool Kihon. Dank aan de coaches Chris Kal en Rien Grebe en de meegereisde supporters! En natuurlijk veel dank aan de mannen die onze vechters hebben geholpen bij de voorbereiding: Osaka Sempai en zijn knokkers Gijs en Floris Hoek, Sensei’s Wesley Jansen en Roel Noordman, Senpai’s Chris van Helden, Noah van den Broek en Gino Rietdijk. Osu!